Skip navigation

Tips voor het gebruik van Le GOOKER "wood-fired" oven-grill

Het juiste hout

Het juiste hout is zeer belangrijk bij het gebruik van Le GOOKER "wood-fired". Het hout moet goed droog zijn. Ook is de juiste maat (diameter) cruciaal voor het succes van grillen en bakken in Le GOOKER. Het hout moet een dikte van ongeveer 3 - 5 cm hebben. Zorg ervoor dat de stukken hout een uniforme dikte hebben om een gelijkmatige verbranding te bereiken.

De lengte maakt niet veel uit. Vooral harde houtsoorten zoals eiken en beuken zijn geschikt. Hardhout draagt bij aan een zeer aangename smaakbeleving. Naaldhout zoals den of spar mag niet worden gebruikt aangezien de hars bij verbranding een onaangename smaak geeft. Het is ook mogelijk om aan het begin of aan het einde van het grill- of bakproces aromahoutte plaatsen om het voedsel een extra smaak mee te geven.

Om mooie resultaten te bereiken, is het raadzaam om in kleine stappen te werk te gaan. Ons aromahout is verkrijgbaar in de online winkel.

Vuur maken

Trek de hendel aan de rechterkant van Le GOOKER naar voren en lift daarmee de oven op. Trek de ‘brasero’ naar voren. Het hout en de aanmaakblokjes kunnen nu gemakkelijk in de ‘firepit’ worden geplaatst. Eerst leg je een aanmaakblokje neer, dan stapel je dunne stukken hout in 3-4 lagen, elk dwars op elkaar, dicht rond het aanmaakblokje. Steek het aanmaakblokje aan. Trek de aslade 10-15 mm uit voor een goede luchttoevoer.Wanneer het hout goed brandt, kunnen grotere stukken worden toegevoegd.

Waarschuwing:
Ontsteek Le GOOKER nooit met benzine of andere ontvlambare vloeistoffen.
Dit is niet alleen gevaarlijk; het gaat ook over je gezondheid en de smaakkwaliteit van de gerechten die je gaat bereiden!

Temperatuur opbouw

Om de GOOKER zo snel mogelijk op temperatuur te brengen, plaatst u de ‘brasero’terug in Le GOOKER en laat met de hendel de oven weer op de ‘brasero’ zakken. Zorg dat de aslade 10-15 mm is uitgetrokken voor een goede luchttoevoer.
De schoorsteenklep moet volledig open zijn; de regelaar moet volledig zijn ingedrukt. Met het juiste, droge hout kan 250°C worden bereikt in minder dan 15 minuten.
Voordat u begint met bakken of grillen, moet het te gebruiken MAS ® (Magic Arm-Systeem) accessoire op temperatuur zijn.
Als u niet wilt bijvullen tijdens het grillen of bakken, moeten er voldoende houtskooltjes in de ‘firepit’ zitten.Bij het bakken van taarten, bijvoorbeeld, moet rook worden voorkomen. Dit wordt bereikt met een voldoende sintelbed van houtskool.
Temperaturen rond 300°C-320°C zijn nodig voor het bakken van Flammkuchen of pizza's, vuur en grote hitte zijn goed voor dergelijke voedingsmiddelen.

Controleer de temperatuur

Een van de opvallende kenmerken van Le GOOKER is het gebruiksgemak door de zeer goede temperatuurregeling.
De volledige knowhow van een van Fankrijks meest gerenommeerde ijzergieterijen en vele innovatieve ontwikkelingen zijn verwerkt in de creatie van Le GOOKER.
Traditie en innovatie, bewezen ervaringen en nieuwe ideeën maken het mogelijk: het gebruik van Le GOOKER leidt al met zeer weinig ervaring tot de allerbeste resultaten.
Het gevoel voor de juiste temperatuur ontwikkelt zich snel en bijna vanzelf, als het volgende wordt overwogen.

Er zijn 3 manieren om de temperatuur te variëren.
1. De hoeveelheid hout (er moet minimaal altijd voldoende gloeiend houtskool zijn).
2. De positie van de aslade.
3. De schoorsteenklep, te regelen met de knop links naast de thermometer.
De hoeveelheid hout is de basis van succes. Sommige koks werken het liefst op 150°C-200°C, anderen op 250°C-300°C. Probeer uit welke temperatuurrange voor u geschikt is. Om boven de 250 °C te werken, heb je een mooi sintelbed nodig - om dit brandend te houden, moet je om de 10 à 15 minuten 1-2 stukjes hout toevoegen. Om rond de 300°C te werken, moet elke 10-15 minuten 3-4 stukken hout worden toegevoegd.
De GOOKER mag nooit worden verwarmd boven 400°C –de emaille kan worden beschadigd bij temperaturen van boven 400°C.

De aslade versnelt of vertraagt de verbranding door de luchtstroom te regelen. Bij normaal gebruik wordt de aslade ca. 10 mm uitgetrokken. Hoe verder de lade wordt uitgetrokken, hoe meer zuurstof het vuur krijgt.
Duwen betekent het smoren van de temperatuur, pas op dat het vuur niet volledig gesmoord wordt, want dan ontstaat veel rook.

De rookgasklep wordt gebruikt om de uitlaat van het rookgas te vertragen en zo de temperatuur te verlagen. Het gedeeltelijk sluiten van de klep tijdens het grillen of bakken geeft het voedsel een gerookte smaak. De smaaknoot "houtvuur" kan naar believen in zijn intensiteit tot stand worden gebracht. In de normale bedrijfsstand staat de rookgasklep open. Het optillen en trekken van de regelaar sluit de klep van de rookbuis. Ook hier geldt dat maximaal sluiten van de klep tot veel rook in de oven zal leiden.
Let op: tijdens bedrijf is de regeling van de rookgasklep erg heet en moet deze worden bediend met een anti-hitte handschoen.

De accessoires reinigen

Alle accessoires van uw GOOKER zijn ontworpen eenvoudig te reinigen. Grillrooster, ‘déflecteur’, ‘plancha’ zijn gemaakt van geëmailleerd gietijzer, waarop zelfs sterk hechtend voedsel slechts licht hecht.

Met een rvs pannen-/metaalsponskunnen de accessoires gemakkelijk worden gereinigd. Het is nog eenvoudiger als u voedselresten op de accessoires laat ‘verkolen’ door wanneer u klaar bent, Le GOOKER ongeveer 30 min-60 min tot ongeveer 350°C op te stoken. Gebruik hiervoor 4-5 stukjes hout (maat zoals aanbevolen).

Wanneer Le GOOKER is afgekoeld, kunnen de accessoires met een BBQ borstel worden afgeveegd en met een spons worden schoongemaakt.

Onderhoud

Le GOOKER is gemaakt van extreem duurzame materialen: geëmailleerd gietijzer, roestvrij staal, speciaal geïmpregneerd hout. Le GOOKER is ontworpen om alle seizoenen van te genieten en blijft het hele jaar buiten zonder verdere bescherming. Altijd direct klaar voor gebruik. Wind, regen, sneeuw of UV-straling bestendig.

 

Le GOOKER vraagt slechts beperkt onderhoud
Geëmailleerd gietijzer:
Reinig je GOOKER tussendoor met reinigingsspray of crème voor keramische glasplaten. Zo blijft de mooie glans behouden.

Geïmpregneerd hout: 100% ecologisch, het hout, gelamineerd beukenhout, wordt resistent gemaakt door een speciale warmtebehandeling. Natuurlijke teakolie houdt het hout in zijn oorspronkelijke kleur en gaat de afzetting van vetvlekken tegen. Als het niet wordt behandeld, wordt het na verloop van tijd grijs. Uiteindelijk is het een kwestie van smaak, sommigen geven de voorkeur aan geolied, de anderen geven de voorkeur aan grijs.

Ten slotte twee tips om uw GOOKER niet te beschadigen: - Gebruik geen water om de oven of een heet accessoire te koelen. - Kras niet op de oppervlakken met een schurend product.